Dies de treball frenètic a les pastisseries, amb els preparatius de les coques de Sant Joan. A Pastisseria Graells de Balaguer preveuen una bona campanya en caure la festivitat en cap de setmana
Un any més, les coques més demanades pels balaguerins seran la de crema cremada amb pinyons o fruita i pinyons per damunt, tot i que també se serveixen força la de cabell d'àngel o la de llardons entre altres propostes
Els pastissers artesans de Catalunya preparen la nova campanya de coques de Sant Joan amb optimisme. El fet que Sant Joan caigui aquest any en cap de setmana, preveu un increment de vendes, podent-se superar els 1,8 milions de coques venudes l'any passat.
Així ho ha explicat Pere Graells, de Pastisseria Graells de Balaguer, que també destaca que cada cop se serveixen mides més petites per poder agafar més d'un gust.
Pel que fa als gustos més demanats, a Pastisseria Graells el més demanat és la coca de crema cremada amb pinyons o fruita i pinyons per damunt, tot i que també se serveixen força la de cabell d'àngel o la de llardons entre altres propostes.
La moderació del preu de l'electricitat i, sobretot, la baixada en un 30% del cost dels pinyons, permet compensar l'alt preu de les matèries bàsiques de les coques, com la farina, els ous, o la mantega, que segueixen elevats. Per aquest motiu a Pastisseria Graells han mantingut preus. El client mitjà gasta uns 25 o 30 euros, en funció de la mida.
La tradició de la coca i de la revetlla de Sant Joan van lligades a la celebració del solstici d'estiu, una festa pagana amb foc i música. Els pastissers reivindiquen les coques artesanes, que remarquen que són fetes sempre amb productes naturals, sense additius, i acabades de fer.