El Dien de Vallfogona de Balaguer i Lo Ponts de Ponts són els dos restaurants de la comarca de la Noguera distingits novament aquest any 2024 com a membres del col·lectiu Slow Food Catalunya
Aquest matí, s'ha celebrat a Sant Sadurní d'Anoia la trobada anual dels cuiners i cuineres que formen part del col·lectiu Slow Food Catalunya, una trobada que ha servit per a fer entrega del distintiu que els acredita com a membres de l'associació, i que ha estat presidida pel conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i apadrinada per la xef Carme Ruscalleda.
Enguany, s'han sumat al grup vuit nous restaurants, un menjador escolar, i com a gran novetat, s'ha donat la benvinguda al paraigua Slow Food-Km0 a dues escoles d'hostaleria, l'Escola d'Hostaleria d'Osona (Tona) i l'Escola d'Hostaleria del Pallars (Sort). En total, són 53 restaurants, 25 menjadors escolars i 2 escoles de cuina els que han recollit les plaques en La Fassina de Can Guineu.
Ha estat en el transcurs d'un acte que ha comptat amb el suport de la xef Carme Ruscalleda, i al que també han assistit l'alcalde de Sant Sadurní d'Anoi, Sr. Pere Vernet; el regidor de Turisme, Sr. Pedro Campos; la regidora de Turisme, Ra. Eva Cruces; la regidora d'Esports, Sra. Arantza Molina; el delegat Territorial del Govern al Penedès, Sr. David Alquézar; el secretari d'Alimentació, Sr. Carmel Mòdol; la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica a Barcelona, Sra. Elsa Buenaventura; la Coordinadora del Departament d'Empresa i Treball, la Sra. Sofia Moya.
Els nous membres del moviment slow food Catalunya són la pizzeria gurmet napolitana Marghe 1889, de Terrassa i de Girona; el restaurant Deltaic, de La Cava-Deltebre; Cúmul Restaurant, de Montblanc; Les Nenes Bar, de Canet de Mar; Yumyum, de Sant Esteve del Monestir-Rosselló; el restaurant de l'Escola d'Hostaleria d'Osona, de Tona; i el restaurant pedagògic Escola d'Hoteleria del Pallars, de Sort. També s'ha incorporat un nou menjador escolar, l'Escola Tiziana, de Tiana, que s'hi suma als 24 menjadors que ja en formaven part del col·lectiu. Enguany, però, la incorporació al segell Slow Food Catalunya d'escoles d'hostaleria és la gran novetat. Representa, a més, un gran pas, ja que reconeix la feina ben feta d'aquestes cuines on es formen als joves que en el futur poden marcar la cuina professional catalana.
Els restaurants distingits aquest any 2024 com a Slow Food a les terres de Lleida són: EL DIEN RESTAURANT de Vallfogona de Balaguer, L'ANTIC FORN de Cervera, CAFÈ PESSETS de Sort, FONDA FARRÉ de Baro, CASA MASOVER de Buira, FERRERUELA de Lleida, LO PONTS de Ponts, EL RASTELL de La seu d'Urgell, i com a novetat el RESTAURANT PEDAGÒGIC ESCOLA D`HOTELERIA PALLARS de Sort.
Però la trobada anual del col·lectiu Slow Food Catalunya, on també s'ha anunciat l'edició de la primera Guia Slow Food Catalunya, que es llançarà al novembre, ha estat molt més que una cerimònia d'entrega de plaques i distincions. Aquest dia és un punt de retrobament entre productors i cuiners i cuineres d'arreu de Catalunya amb una mateixa filosofia, l'aposta pels aliments ecològics i de proximitat, és a dir, per allò que és "bo, net i just". I és un acte de reconeixement als professionals de la cuina, l'hostaleria i els productors que participen en el projecte, tant els que renoven distintiu com els que s'incorporen. Un espai de creació de xarxa entre totes les persones sensibles amb la filosofia Slow Food.
Slow Food Catalunya, cuina ecològica i de proximitat
Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l'any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents.
A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l'any 2008, i que defineix i comprova l'assoliment de certs compromisos que assumeix el xef en relació amb la filosofia del bo, net i just.
Però, què vol dir ser Slow Food? Segons el seu Vademècum, "ser un restaurant Slow Food Catalunya vol dir cuinar plats de Km 0 en els quals prioritzar la pagesia propera i ecològica, emprar aliments de temporada, evitar l'ús de transgènics, recuperar varietats en vies d'extinció, posar en valor espècies autòctones, i cuinar peix capturat de forma sostenible".
De fet, ser Slow Food és "la manera de fer visible l'esforç i compromís per treballar amb producte ecològic, de proximitat i de temporada a través de la certificació i l'aval del segell Slow Food Catalunya".
Els requisits per ser Slow Food són varis. Entre ells, ser avalat o proposat per algun dels membres. En cas de no tenir l'aval, durant els primers mesos, el nou membre tindrà un "padrí" per a rebre assessorament i acompanyament. També, s'ha de disposar d'un mínim de 6 o més plats Km0 a la carta (que han d'estar elaborats amb productes ecològics comprats directament a productors d'un radi inferior a 100 Km). També, s'ha de comprar de forma directa a un mínim de 8 productors locals que es trobin en un radi inferior a 100 Km. S'han de fer servir a les cuines productes protegits per l'Arca del Gust d'Slow Food. La carta de vins també ha de comprar amb una gran representació de vins locals. I s'ha de reduir al màxim la generació de residus i fomentar el reciclatge, així com apostar per l'ús d'energies renovables.