El municipi de Ponts reparteix 12.000 racions de ranxo en el marc del que és una de les festes gastronòmiques amb més tradició a les Terres de Lleida. Artesa, per la seva banda, reparteix 1.400 racions de llonganissa i botifarra durant la tradicional mata

Per Ràdio Balaguer
473 visites
3921Cbf7Fb530Df7D9244818F2D6456Cranxoponts

El municipi de Ponts va repartir ahir  12.000 racions de ranxo en el marc del que és una de les festes gastronòmiques amb més tradició a les Terres de Lleida. El ranxo és una mena d'escudella catalana que s'elabora al mig del carrer el dimarts de carnaval, un àpat comunitari que serveix per acomiadar el carnaval abans d'endinsar-nos a la Quaresma.

A primera hora del matí, a les 6 concretament, es van posar al foc les olles per coure el ranxo, elaborat amb porc, botifarra negra, col, patates, mongetes, fideus i arròs, gallina, pollastre i algun garró de pernil.

Part d'aquests ingredients es van recollir el dia abans, dilluns de carnaval, durant el matí, casa per casa. A aquesta capta se l'anomena Lali-lali: una cercavila que recorre carrers i places.

Els orígens d'aquesta tradició se situen a l'edat mitjana, però la causa no està tan clara. Hi ha qui diu que els senyors feudals l'oferien al poble per aproximar-s'hi; altres diuen que la celebració prové d'un pontsicà que havia estat molt pobre i que, al fer-se ric, va crear el ranxo per donar de menjar als menys afavorits.

A la Festa del Ranxo d'ahir, com cada any, s'hi va aplegar gent de tota la comarca però també de fora, de ciutats per exemple com Madrid, Saragossa o Conca.

El departament de Cultura va incloure a finals de l'any 2016 la festa del Ranxo de Ponts en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, del qual formen part més de setanta celebracions, festes i elements singulars més destacats del patrimoni cultural i immaterial de Catalunya.

La inclusió del Ranxo al catàleg representa un reconeixement oficial que contribuirà a la difusió i al coneixement exterior de la festa més representativa de la població de la Noguera.

D'altra banda, també ahir, en aquest cas a la tarda i en un berenar popular a Les Sitges, es van poden degustar les botifarres i llonganisses elaborades durant el matí pels veïns d'Artesa de Segre en la seva tradicional festa de la matança del porc, amb la qual la localitat va posar fi a la festa de Carnestoltes. En total, Artesa va repartir 1.400 racions.

 

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar