Els apicultors alerten que la producció de mel s'ha reduït a la meitat en una dècada i que les abelles moren de forma precoç. El canvi climàtic, l'abellerol i els pesticides en són les principals causes.

Per Ràdio Balaguer
596 visites
B5Ce0Af06Eb72E588912C63B73D65397Abelles

Els apicultors lleidatans han vist en els últims deu anys com la seva producció de mel ha descendit a la meitat. En una dècada, han passat de produir uns 30 quilos anuals per rusc a 15.

Els seus enemics són diversos, però els principals són el canvi climàtic, els pesticides i l'abellerol, un ocell que es menja les abelles i impedeix que surtin dels ruscos.

Així ho van explicar al diari Segre , diversos representants d'aquest sector, que van alertar que els efectes de la pèrdua d'abelles es notaran a llarg termini en l'agricultura.

Lleida compta actualment amb uns 250 apicultors, dels quals 30 s'hi dediquen de forma professional. 

D'altra banda , la comissió d'Agricultura del Parlament va aprovar ahir la reclamació de JARC-COAG que insta el ministeri d'Agricultura a modificar la normativa d'etiquetatge de la mel perquè el consumidor pugui identificar clarament l'origen del producte.

Així, les dos entitats agràries van celebrar que tots els grups parlamentaris catalans recolzessin la seua petició, però van apuntar que "és només el principi" d'una tasca que ha de tenir continuïtat per aconseguir que sigui obligatori detallar a l'etiqueta el país d'origen de la mel.

Segons el sindicat JARC-COAG, en l'actualitat es permet a les envasadores etiquetar mels de fora de la UE ocultant els països en els quals han estat recollides, la qual cosa possibilita etiquetar barreges de mels sense identificar de la Xina, Ucraïna i l'Argentina, entre d'altres, mentre que als apicultors catalans se'ls obliga a identificar l'origen.

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar