Fira Q allarga fins al 25 d'abril el termini per inscriure's al 7è Concurs de cuina de proximitat. A partir d'ara, el concurs s'anomenarà 'Concurs de cuina de la terra al plat Josep M. Morell' i estarà dedicat a la seva figura en el món de la restauració
En aquesta edició amb els caragols i el porc com a ingredients protagonistes
En el marc de Fira Q, i per donar a conèixer els productes del territori i les seves possibilitats gastronòmiques, des de l'Associació de Comerciants ACB, l'Associació Gastrobar i la Paeria de Balaguer s'ha organitzat el 7è Concurs de cuina de proximitat. Un concurs que a partir d'ara passarà a anomenar-se "Concurs de cuina de la terra al plat Josep M. Morell'. Segons ha explicat a Ràdio Balaguer la tècnica responsable de Fires de la Paeria, Antonieta Martínez, posar el nom del Josep Maria Morell a aquest concurs vol ser un "petit homenatge", una deferència a qui va ser un gran divulgador gastronòmic. "Si es fa un concurs de cuina a Balaguer no es pot dir d'una altra manera que concurs de cuina Josep Maria Morell", ha dit.
Pel que fa a la recepta, com sempre, és lliure tot i que aquesta vegada ha d'incloure dos productes imprescindibles, els caragols i el porc, els dos o només un dels dos. Així ho ha explicat també a Ràdio Balaguer un dels membres de l'Associació Gastrobar, Francesc Molins, de Cal Xirricló.
Molins també ha comentat que el fet que s'hagin escollit aquests dos productes, el porc i els caragols, és també un homenatge al Josep Maria Morell i als llibres que va escriure amb aquests ingredients com a principals protagonistes "La cuina del porc" i "Cuinar caragols". De les receptes presentades també es valorarà la presentació, l'originalitat, el gust i la resta de productes de proximitat utilitzats.
Des de l'organització s'encoratja a participar a tothom que ho desitgi, enviant la recepta a concursfiraq2023@gmail.com fins al 25 d'abril. Ho ha explicat el mateix Francesc Molins, que també ha destacat els premis que es donaran enguany, un xec per al guanyador per valor de 500 €, vals per a restaurants de la ciutat i un lot de productes.
Un cop valorades les diferents receptes, un jurat tècnic escollirà les sis propostes finalistes, com a màxim, les quals competiran a la Gran Final que es disputarà el diumenge 30 d'abril a les 18'30 h, a l'escenari del sector de Restauració i Oci de Fira Q.
Entre el jurat qualificador i també en homenatge al Josep Maria Morell, hi haurà Joan Pallarès de l'hotel-restaurant Can Boix de Peramola; Josep Gómez, del restaurant Els Jardins d'Alguaire, cunyat del Josep Maria Morell; Sebastià Amigó, nebot del Josep Maria Morell i propietari i cap de cuina del restaurant La Barretina d'Alfarràs; i el Jordi Balasch del restaurant El Xalet Suís de Lleida.
L'autor o autora de la recepta accepta que aquesta sigui compartida i pública i que la Paeria en faci ús per donar-la a conèixer a través dels diferents canals i formes de comunicació per tal que aquesta pugui ser utilitzada si s'escau.
Fira Q segueix comptant amb la presència de diversos sectors, i per a donar més visibilitat a les empreses de cada zona hi haurà diferents escenaris on es faran múltiples activitats, com presentacions de productes, concerts, tallers de cuina, desfilada de moda, exhibició de dansa o showcooking.
Entre les activitats que s'han programat, destaca una masterclass amb la presentació de diversos vins D.O Costers del Segre, a càrrec del reconegut sommelier David Seijas, que es defineix com un amant del vi, el qual va liderar el projecte Bulli Foundation, el dissabte a les 17,30 h.
Durant els tres dies que dura Fira Q les activitats seran constants, amb actes com la celebració de les Jornades d'Apicultors el dissabte al matí, organitzades pel Departament d'Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural, amb el tradicional Concurs de mel.
Igualment, durant el cap de setmana es faran showcookings, de la mà de l'equip Cal Xirricló, del restaurant El Celler, i del restaurant del Monestir de les Avellanes, en els que el públic podrà descobrir receptes amb productes de la nostra terra.
Les activitats entorn a la restauració i l'oci seran constants durant el cap de setmana, amb demostracions, tallers i altres activitats, com l'elaboració d'un taco mexicà, a càrrec del restaurant Les Roquetes; una sessió de cocteleria, a càrrec de Cristian Guardia Expósito, cocteler; o l'activitat 'Fem un tardeig?' a càrrec de la Txicadexef amb degustació sorpresa.