Fira Q Balaguer ha tancat portes aquest dilluns després de tres dies intensos en què s'ha pogut gaudir de diferents xerrades, degustacions i activitats de tot tipus.

Per Ràdio Balaguer
768 visites

La Fira ha comptat amb la participació d'un centenar d'expositors i des de la Paeria, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, en feia un balanç molt positiu. Pel que fa a visitants, ha parlat d'uns 17.000 que han passat pel recinte firal durant els tres dies

D120Ac60B820E417239Ca588F645Fc88B160D0C9Cbf14397A37Ab390D7D5Db61

Fira Q ha estat avalada, un cop més, per les millors firmesexpositores dels diferents sectors presents al certamen: comerç i serveis; restauració i oci i els productes de proximitat, tot ells sectors representatius del teixit econòmic de la ciutat i província.

Durant l'acte de clausura, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Carles Gibert, ha parlat de Fira Q Balaguer com un referent en aquest sentiti s'ha mostrat satisfets perquè les fires del territori vaginreiniciant l'activitat al mateix temps que ha posat l'accent en el Saló de l'Energia, una de les novetats de Fira Q.

Fira Q Balaguer va obrir portes el passat dissabte amb la inauguració a càrrec del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, Joan Gòdia, acompanyat pel paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, i la resta d'autoritats locals i comarcals.

L'objectiu del certamen ha estat convertir, un any més, el pavelló firal en un gran aparador amb tot el contingut econòmic de la ciutat i també de l'entorn, avalat per les millors firmes expositores dels diferents sectors: comerç i serveis; restauració i oci i els productes de proximitat.

També enguany s'han volgut potenciar en especial les energies renovables amb el Saló de l'Energia de les Terres de Lleida i per això el tradicional espai dedicat a la construcció i l'habitatge ha evolucionat cap a aquest Saló, una iniciativa de l'Energy HubLab, que és un projecte de la Paeria de Balaguer i la Diputació de Lleida per impulsarla transició energètica i la transformació del model econòmic.

Pel que fa als expositors, hi han estat representades empreses dedicades a les energies renovables, a l'eficiència energètica així com els col·legis professionals, gremis i associacions que han de liderar el canvi cap a unaeconomia més sostenible.

Els objectius del Saló han estat promocionar i donar visibilitat a les empreses relacionades amb les energies renovables; aconseguir que el Saló sigui punt de trobada del propi sector; contribuir a la sensibilització sobre la crisi climàtica; i informar a la ciutadania sobre les accions que es poden dur a terme per a fer-hi front. 

A banda d'aquest sector, Fira Q també ha promocionat el sector del comerç i serveis, un sector que té una gran presència cada any en aquest esdeveniment. 

Durant els tres dies de Fira els diferents expositors i empreses han presentat els seus productes i han ofertdemostracions i xerrades, a l'espai de l'escenari – passarel·la. En aquest s'han fet també quatre desfilades professionals, a càrrec de l'Agència Il·lusions Model by Laura Echevarría de Lleida.

Per tal de posar en relleu els diferents productes propis del territori, també a Fira Q hi ha estat present el sector del producte de proximitat, en què la Diputació de Lleida ha col·laborat activament amb la conducció de l'escenari gastronòmic "Aliments del territori i tu"  i on s'han fet les diferents accions promocionals dels propis productors, així com també la presència de l'Associació dels Molins d'Olis de la Noguera i l'Associació d'Apicultors Lleidatans.

En el mateix sector també s'ha celebrat la tradicional Mostra de Coques organitzada per la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell amb la presència de 13 forners, entre els quals aquest any, com a novetat, un forner especialitzat en el món celíac.

Des de la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell també han volgut tenir aquest any un record peral restaurador Josep Maria Morell i per això a l'espai d'aquesta entitat hi havia un vinil amb la recepta de la coca que va escriure.

Enguany, d'altra banda, s'ha continuat apostant per la Jornada Tècnica de la Mel organitzada pel Departament d'Acció Climàtica i l'Associació d'Apicultors Lleidatans.

Es tracta d'una jornada de referència arreu del país itotalment consolidada que ha inclòs, un any més, el Concurs Reina de Mels.

La jornada ha tractat enguany temes relacionats amb aspectes sanitaris de les abelles com el control integrat de la vespa velutina.

En el sector de la restauració i l'oci, a part de presenciar l'elaboració de diferents receptes a mans dels principals cuiners de la ciutat, s'ha pogut gaudir també del 7è Concurs de cuina de proximitat. Un concurs que a partir d'enguany s'anomena "Concurs Josep M. Morell. De la terra al plat', en homenatge a qui va ser un gran restaurador i també un gran escriptor gastronòmic.

El primer premi se l'ha endut Jordi Pané amb una recepta de 'Timbal de peu de porc cruixent, múrgoles, carxofes i cebetes glassejades al vi del padrí'. 

La recepta, com cada any, era lliure però sí que en aquesta ocasió havia d'incloure dos productes imprescindibles, els caragols i el porc, els dos o només un dels dos en homenatge precisament també a Josep Maria Morell i als llibres que va escriure amb aquests ingredients com a principals protagonistes "La cuina del porc" i "Cuinar caragols". 

De les receptes presentades també s'ha valorat la presentació, l'originalitat, el gust i la resta de productes de proximitat utilitzats.

El guanyador s'ha endut un xec per valor de 500 € i també s'han donat vals per a restaurants de la ciutat i un lot de productes.

El segon premi ha estat per David Fabregat, amb un 'Arròs de cassola de tros'.

També aquest dissabte va tenir lloc en el marc del sector de la restauració i oci una masterclass amb selecció de vins de la D.O. Costers del Segre a càrrec de David Seijas, un reconegut sommelier, amant del vi i que va liderar el projecte Bulli Fundation.

I aquest dilluns s'ha fet dins la Mostra Nacional de Coques de Fira Q Balaguer, un taller infantil per elaborar una coca de samfaina.

Organitzat per la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell i amb la col•laboració del Gremi de Forners de Lleida per primer cop s'ha fet en una fira un taller infantil de coca de samfaina.  

S'han fet dos torns de 20 participants cadascun i tots ells, un cop acabat el taller, s'han endut la coca cuita, un barret de cuiner i un rul•lo com a obsequi.

En el taller hi han participat la presidenta del Gremi Pilar Marqués i Pau Borràs, mestre forner i vicepresident del Gremi. 

Per als més petits, la Fira ha continuat oferint tambél'Espai Q menuts dotat amb una ludoteca i on cada dia s'hi ha fet diferents tallers de manualitats. 

Un any més, Fira Q no ha tancat als migdies i ha ofertconcerts i audicions per fer al visitant una estada ben agradable compartint l'àpat del migdia. 

El certamen, d'altra banda, ha estat enguany apadrinat per Josep Vallverdú, en motiu de la celebració de l'Any de l'escriptor, i a l'entrada del recinte hi havia un estand amb alguns dels seu llibres. 

L'acte de clausura aquest dilluns ha anat a càrrec del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Carles Gibert, acompanyat de la resta d'autoritats locals i comarcals.

En el marc de Fira Q també s'ha fet entrega dels premis als millors estands.

El premi al millor estand de l'Espai de Proximitat ha estat per a OliCastelló.

El premi per al millor estand del sector de l'Espai de l'Energia per a Noguera Renovables, Gecrio. 

Pel que fa al sector de Comerç i Serveis, el millor estand ha estat per Joieria Joima.

Finalment, el premi del Sector de l'Oci l'ha rebut el Monestir de Les Avellanes.

A l'acte d'entrega hi han participat: el paer d'Urbanisme Seguretat i Fires, Gerard Torres; el president de la Cambrade Comerç de Lleida, Jaume Saltó; i el president de l'ACB, Josep Maria Rovira.

 

 

 

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar