La Generalitat prepara un distintiu per acreditar l'origen dels aliments i begudes fets a Catalunya. El cava català, la pera de Lleida o la poma de Girona, entre els productes que es podran diferenciar
Acció Climàtica situa entre 86,8 i 96,6 cèntims els costos d'un litre de vi per elaborar cava. La pagesia denuncia que els cellers els paguen un 20% menys del que necessiten per cobrir despeses
Els productes alimentaris fets a Catalunya tindran a disposició un distintiu que acreditarà el seu origen. El Govern està preparant aquesta etiqueta amb previsió que es comenci a distribuir el primer trimestre del 2023, segons ha avançat el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, després de la reunió de la taula de cogestió del cava. Mòdol ha apuntat que serà una "marca paraigües" voluntària, que empararà tota la producció alimentària catalana "de qualitat". Es podran diferenciar, per exemple, la pera de Lleida, la poma de Girona o el cava català. Mòdol ha recordat que aquest escumós ara es distingeix sota una DO d'abast estatal. El nou distintiu anirà acompanyat d'una "campanya massiva" perquè els ciutadans el reconeguin.
En una atenció als mitjans a Vilafranca del Pendès, Mòdol ha assegurat el nou logotip es troba en la "fase final" de preparació i serà un mecanisme que "acreditarà que aquell producte és cava català". El secretari d'Alimentació ha afegit que davant del "frau" hi ha "accions obligades" que l'administració ha de dur a terme per evitar que hi hagi empreses que s'aprofitin de "les escletxes del sistema per tenir beneficis".
Per Mòdol, aquesta acció pot contribuir a incrementar el compromís dels ciutadans amb les produccions pròpies del país, que són la "garantia" d'abastiment per a les properes generacions.
Acció Climàtica situa entre 86,8 i 96,6 cèntims els costos d'un litre de vi per elaborar cava
El Departament d'Acció Climàtica estima que els costos de produir un litre de vi per elaborar cava se situen entre els 86,8 i els 96,6 cèntims d'euro, depenent de la varietat de raïm premsat. Són les dades que la Generalitat ha presentat aquest dimecres a la taula del cava celebrada a Vilafranca del Penedès, mesos després d'haver xifrat les despeses de producció del quilo de raïm. "Aquests imports no comporten obligacions legals, però ajuden a generar un clima de transparència de condicions comercials", ha celebrat el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol. La pagesia també aplaudeix l'estudi de costos de producció. Diuen que evidencia que els cellers els estan pagant el vi base cava un 20% per sota del preu que permetria cobrir despeses.