La pujada de preus farà que els panellets siguin fins a un 5% més cars. Els pastissers confien recuperar els nivells de vendes d'abans de la pandèmia i arribar als 250.000 quilos. A Lleida confien vendre uns 140.000 quilos
Els pastissers catalans encaren amb optimisme la celebració de la Castanyada del 2021 i preveuen recuperar les vendes de panellets artesans d'abans de la pandèmia. La pujada generalitzada de preus, però, també afecta aquest dolç típic de Tots Sants i el Gremi de Pastissers calcula que els preus seran entre un 3 i un 5% superiors.
Aquesta és la primera celebració sense restriccions, ja que l'any passat encara hi havia limitacions tant de mobilitat com de participants en les trobades que van acabar afectant a les vendes. També hi jugarà a favor que el cap de setmana sigui més llarg, en caure el dia de Tot Sants en dilluns. La previsió és que es venguin uns 250.000 quilos de panellets artesans a tot Catalunya.
Pel que fa el preu, l'encariment de la llum, la pujada de les matèries primeres i el fet que sigui un producte molt artesanal ha obligat els pastissers a repercutir-ho a les vendes.
El panellet clàssic de pinyons continua sent el més venut amb diferència, el Gremi calcula que 3 de cada 4 panellets venuts son de pinyons. Altres varietats que també són molt demanades són els d'ametlla, coco, bolet, castanya o cafè. Els pastissers, però, també aposten per la innovació i a les botigues s'hi podran trobar panellets coberts de xocolata, amb gust de pera, gerds o cítrics, així com també panellets amb noves formes vinculades a Halloween (carbasses, fantasmes, calaveres, etc.). Una tendència dels últims anys també és reduir la quantitat de sucre per fer-los més lleugers.
Des de la Pastisseria Graells expliquen que han detectat que els clients cada cop compren els panellets més tard, tot i que no ho veuen com un problema, en tractar-se d'un producte que fabriquen dia a dia.
Els preus aquest anys es mouen entre els 40 i 60 euros el quilo, sobretot per l'elevat preu dels pinyons, i més en funció de la seva procedència, ja que les millors pastisseries treballen amb pinyó ibèric, amb un preu molt superior al d'importació, que és menys saborós. Un altre factor a tenir en compte és l'encariment dels subministraments, com l'elèctric, que també han arribat al sector.
Des de Pastisseria Graells han decidit marcar un preu únic de 52 euros el quilo, sigui quina sigui la varietat o barreja escollida. Així ho ha explicat Pere Graells.
Pel que fa als sabors, els clients són molt clàssics i els de pinyons i ametlla continuen sent els més demanats, amb el permís dels de codonyat i coco. Per aquest motiu des de la Pastisseria Graells busquen formes diferents per fer-los més divertís pels nens: formes com eriçons, castanyes o ratetes, són alguns exemples. Un dels èxits de l'any és el panellet de maduixa. Així ho explica Pere Graells.
Els forners lleidatans es mostren molt optimismes per aquesta campanya de Tots Sants pel que fa a la venda de panellets, després que la passada es desenvolupés amb restriccions pel que fa al número de persones en trobades. El Gremi estima que enguany vendran uns 140.000 quilos de panellets, una xifra que podria superar, fins i tot, la del 2019.
La meitat dels panellets que es consumiran a la demarcació seran de pinyons, mentre que la resta de varietats com ara ametlla o coco, entre moltes altres per facilitar que el client pugui escollir. A més dels panellets, els forners lleidatans preveuen que per la castanyada també es vendran a la demarcació unes 25.000 coques de recapte.