Lleida es prepara per acollir una nova edició de Benvinguts a Pagès La Festa, que torna el cap de setmana del 30 de setembre i l'1 d'octubre

Per Ràdio Balaguer
389 visites
17031E226A9E6Ef18E112Ed03C424B83Presentacibenvingutapags2023

Tot a punt per acollir les visites gratuïtes de Benvinguts a Pagès La Festa a la demarcació de Lleida. El cap de setmana del 30 de setembre i l'1 d'octubre la demarcació oferirà més de 54 experiències repartides per tot el territori, amb un total de 13 explotacions, 18 restaurants de proximitat, 13 allotjaments rurals i 10 activitats complementàries. Unes dades que s'han presentat avui en roda de premsa a La Manreana (Juneda, Garrigues), una de les explotacions que participen en l'edició d'enguany.

La roda de premsa ha comptat amb la presència de Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Lleida i als Pirineus; i, Vidal Vidal Culleré, director dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Treball a Lleida, que han inaugurat la jornada i han destacat el valor que té Benvinguts a Pagès La Festa pel conjunt del sector primari i pel desenvolupament econòmic de les zones rurals.

Per la seva banda, Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, ha ressaltat la importància que té el projecte per la dinamització turística dels territoris rurals; mentre que Montserrat Costafreda, coordinadora de Benvinguts a Pagès, ha exposat les novetats d'enguany i dades de les demarcacions de Lleida i Pirineus. Jaume Graus, gerent de La Manreana, i Iban Campos, cap de projecte de Casa de Miravet i Formatges del Pallars (Talarn, Pallars Jussà), han aportat el seu testimoni, destacant el que suposa La Festa per als professionals del sector com ells.

Benvinguts a Pagès La Festa és una oportunitat única per a redescobrir territoris com les Garrigues (21 agents), la Noguera (10 agents), el Pla d'Urgell (2 agents), la Segarra (4 agents), el Segrià (12 agents) i l'Urgell (5 agents), així com l'origen d'allò que mengem i conèixer als professionals que produeixen els aliments que formen part de la rica i variada gastronomia catalana. Cal destacar, que segons xifres d'altres edicions, les comarques més visitades de la zona de Lleida són les Garrigues, l'Urgell i la Segarra.

Benvinguts a Pagès La Festa se celebra el mateix cap de setmana a tot el territori català. En total, la celebració ofereix més de 500 experiències úniques a tot Catalunya en 100 explotacions, 115 allotjaments de turisme rural, 5 elaboradors alimentaris, 220 restaurants i 65 activitats complementàries, que conviden a connectar amb la vida rural catalana, una oportunitat perfecta per explorar i gaudir de l'essència rural de Catalunya.

 

Una àmplia oferta agroturística a la lleidatana

A la demarcació de Lleida el públic que participi a Benvinguts a Pagès La Festa tindrà al seu abast una àmplia oferta d'activitats divulgatives, organitzades per les 13 explotacions. La ciutadania podrà visitar Lagravera, un celler i una vinya ecològica i biodinàmica certificada al Segrià; viure l'experiència de vestir-se i viure com una família d'apicultors a La Nostra Mel de La Segarra; i experimentar en primera persona l'elaboració de l'oli a través de les petites empreses de la comarca de les Garrigues com Molí dels Torms, entre altres atractius.

L'oferta es complementarà amb la participació d'un total de 18 restaurants que han estat proposats pels mateixos productors i productores del projecte i la participació de 13 allotjaments rurals que oferiran estades especials durant el primer cap de setmana d'octubre, així com 10 activitats complementàries impulsades per diverses empreses.

 

Lleida, la demarcació on destaquen les explotacions d'horticultura i ramaderia

La diversitat de propostes agroturístiques i la riquesa cultural que el territori lleidatà té per oferir prometen una experiència inoblidable per als visitants. La iniciativa és una oportunitat per connectar amb la naturalesa i l'essència rural i descobrir la història, la gastronomia i la cultura de la regió. El públic més comú (64% del total) són famílies de 36-45 anys amb nens.

Respecte al 2022, els agents a la província de Lleida han augmentat quasi un 10% aproximadament, i s'espera que aquestes dues setmanes que queden per arribar a La Festa, es vagin sumant noves explotacions, restaurants, establiments i activitats. En aquest sentit, es preveu que al voltant de 5.000 persones visitin la demarcació de Lleida per participar en les diverses propostes que el projecte ofereix al llarg del cap de setmana. Des del 2016, que s'organitza Benvinguts a Pagès La Festa, s'han acollit més de 130.000 visitants -valor absolut acumulat fins el dia d'avui. Aquest 2023, s'espera arribar als 40.000 visitants.

 

Últims dies per reservar alguna de les activitats proposades

Les visites gratuïtes a Benvinguts a Pagès La Festa requereixen una reserva prèvia a través de la web www.benvingutsapages.cat, ja que les places són limitades. La nova pàgina, una de les novetats de l'edició d'enguany, ofereix un motor de cerca interactiu i detallat amb informació sobre cada espai disponible, millorant la planificació i reserva d'activitats. Aquest salt qualitatiu beneficia tant als visitants com als pagesos, assegurant una experiència satisfactòria, i simplificant el procés de reserva. En resum, aquesta actualització millora significativament la interacció dels usuaris amb l'oferta, fent que les reserves siguin més ràpides i intuïtives.

Una altra de les novetats de la 8ª edició és la incorporació d'un nou participant, els elaboradors alimentaris i petits artesans. És una aposta en pro a la promoció i la notorietat dels productes catalans, que té l'objectiu de visualitzar els projectes empresarials i l'oferta alimentària dels elaboradors del territori català i donar a conèixer els processos d'elaboració de productes en obradors de Catalunya. D'aquesta manera, Benvinguts a Pagès vol contribuir positivament en l'enfortiment d'aquest teixit empresarial, amb la finalitat que aquestes empreses siguin més competitives i obertes al mercat, gràcies a una millor presència en l'imaginari col·lectiu. Es tracta d'una prova pilot que s'inicia aquest 2023, a les comarques de la Conca de Barberà i la Ribera d'Ebre, i que es valorarà replicar-ho a altres territoris en futures edicions.

 

Una iniciativa que impacta en el desenvolupament local i econòmic de les zones rurals

Benvinguts a Pagès La Festa té l'objectiu de prestigiar el sector primari del país mostrant la feina que fan al territori els agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors per produir aliments de qualitat i reforçar sinergies amb la resta d'agents de la comarca que contribueixen a promocionar el producte i els productors. Es tracta d'una aposta decidida pel producte de proximitat, per fer valdre el món rural, desestacionalitzar el turisme i potenciar el redescobriment del territori.

La iniciativa de Benvinguts a Pagès s'ha convertit en una acció turística i de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants. L'experiència a Benvinguts a Pagès La Festa és una gran oportunitat per fomentar la venda directa sense intermediaris: del productor al consumidor, del camp a la taula. Les dades així ho indiquen: un 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d'entre 35 i 40 €.

D'aquesta manera, l'esdeveniment impulsa el desenvolupament rural i beneficia la zona en conjunt, ja que fomenta el consum de productes locals, contribueix a impulsar el desenvolupament econòmic i social, fa pedagogia sobre la importància de respectar els professionals, els processos, el ritme i la vida a pagès i advoca per fixar població al territori.

 

Rutes per gaudir del món rural durant tot l'any

Benvinguts a Pagès proposa 16 rutes d'un dia o bé d'un cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites, coincidint amb el primer cap de setmana d'octubre. Aquesta iniciativa s'engloba dins de Benvinguts a Pagès Tot l'Any, que ofereix un centenar de propostes per descobrir el sector agroramader cada mes de l'any. A la demarcació de Lleida, s'han traçat 3 rutes, que engloben les comarques de les Garrigues i el Segrià (ruta Terres de Lleida 1), Segrià i Noguera (ruta Terres de Lleida 2) i l'Urgell i la Segarra (ruta Terres de Lleida 3).

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar