Ordeig diu que CE i Ministeri no han trobat per ara “cap indici” que l’origen del brot de PPA sigui a l’IRTA-CReSA. El conseller afirma que s’han analitzat 360 senglars, dels quals 26 són positius i un és sospitós

Per Ràdio Balaguer
77 visites
0A00F961 D38F 4Cb1 A548 C8C824C88D51

l conseller d’Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha assegurat que els experts de la Comissió Europea i del Ministeri d’Agricultura no han trobat per ara “cap indici” i “cap evidència” que l’origen del brot de pesta porcina africana (PPA) sigui al Centre d’Investigació en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). En una atenció als mitjans des del laboratori, el conseller ha afegit que l’auditoria oberta per part del Govern també apunta que “tot s’ha fet correctament” al laboratori, que es localitza a prop de la ubicació on es van trobar els primers senglars positius. El conseller ha afirmat que s’han analitzat 360 animals a la zona infectada, dels quals 26 són positius i un és sospitós.

El percentatge de positius sobre el total és del 7%, una xifra que "està baixant cada dia", segons Ordeig. "Això vol dir que estem fent un bon rastreig”, ha subratllat.  Ordeig ha fet aquestes declaracions l’endemà de l’escorcoll dels Mossos i la Guàrdia Civil a l'IRTA-CReSA per determinar l’origen del brot que va durar unes 14 hores.

Informe dels experts europeus

Segons ha traslladat el Departament d'Agricultura, l’informe preliminar del comitè d’experts de la Comissió Europea (CE) conclou que “no s’ha identificat cap via evident” per la qual el virus hagués pogut sortir de les instal·lacions de l'IRTA CReSA. A més, assenyala que les instal·lacions són adequades i que els professionals fan bé la seva feina.

En concret, diu que el laboratori ha demostrat “un alt nivell de competència tècnica i professionalitat” i que les mesures de bioseguretat són “les adequades”. “El centre és conscient dels riscos i disposa de procediments clars per identificar i gestionar punts crítics”, destaca. També diu que existeixen registres “exhaustius” de l’ús del virus, experiments amb animals i incidents.

Pel que fa a les anàlisis fetes, inclosa la seqüenciació del genoma complet del virus, apunta que són “de molt alta qualitat i alienades amb els estàndards internacionals”. Els experts consideren que el brot de PPA va ser gestionat “de manera correcta i transparent”.

En una trobada amb periodistes, la secretaria general d’Agricultura, Cristina Massot, ha detallat que aquestes són les conclusions que els experts van extreure de la seva visita a les instal·lacions a principis de desembre, una visita que “no va ser una imposició”, sinó que va ser un oferiment per part de Brussel·les.

Crida a la “prudència” davant l’auditoria

El conseller ha demanat “prudència” i “deixar treballar als científics” abans de determinar si hi ha hagut una fuita del virus i ha recordat que el laboratori és referent en el tractament de la malaltia, “un dels cinc millors d’Europa i el millor de l’Estat”.

“Necessitem recerca, necessitem coneixement i tenir un ecosistema com l’IRTA reforçat”, ha dit Ordeig, que s’ha reunit amb empleats del centre abans d’atendre els mitjans de comunicació. El conseller ha assegurat que entre les diverses causes que s’han investigat també hi ha la de l’error humà.

Per la seva banda, Massot ha detallat l’equip de sis experts que està fent l’auditoria del CReSA es reunirà avui per elaborar les conclusions de l’informe, que es publicarà entre dilluns i dimarts, tot i que estava previst per aquesta setmana.

A l’espera de la seqüenciació del virus

Pel que fa a la seqüenciació del virus, el conseller ha dit que és el que toca fer “el més ràpid possible” per poder descartar o no que la soca trobada en els senglars morts coincideix amb alguna de les 28 que es fa servir per experimentar al centre.

Segons ha dit, n’hi ha tres en marxa, una de les quals per part de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB). Aquesta última va començar a principis d’aquesta setmana, igual que la que està fent el laboratori de referència europeu, situat a Madrid.

Les seqüenciacions solen trigar entre set i deu dies, però Massot s’ha volgut mostrar prudent per la publicació dels resultats perquè s’estan analitzant desenes de mostres. Per la seva banda, Ordeig ha dit que “si la seqüenciació coincideix amb alguna de les mostres en què s'hagi estat treballant, de què ha sortit del laboratori, si no coincideix, no ho serà”.

A més, el titular d’Agricultura ha anunciat que presentaran a principis de la setmana que ve un pla de reforç de la bioseguretat tant a granges com fora de les explotacions. Així mateix, Massot ha explicat que aquesta tarda tenen una reunió amb el sector en la que també abordaran que caldrà “esponjar” les explotacions que estan dins del radi perquè el producte no es pot exportar.

Japó accepta la comercialització de carn prèvia a la PPA

D’altra banda, el conseller ha assegurat que el Japó ha acceptat la comercialització de carn de porc espanyola prèvia a la detecció de la PPA. D’aquesta manera, es podran buidar les cambres frigorífiques que tenien molt material porcí a l’espera de poder exportar, ja que arran dels casos positius trobats a Cerdanyola del Vallès Espanya ha perdut l’estatus de país lliure de pesta porcina i s’enfronta a limitacions per vendre carn de porc a l’estranger.

El Japó és un dels països que encara no havia permès exportar cap mena de carn de porc des de l'inici del brot. Altres com la Xina sí que accepten exportacions porcines de fora de la demarcació de Barcelona. En el cas de la Unió Europea, es poden comercialitzar els productes produïts fora del radi de 20 quilòmetres de la zona infectada.

Ordeig ha apuntat que el Japó ha acceptat la regionalització -és a dir, les exportacions de tot un país menys de la zona infectada de PPA- a França i Canadà, fet que el fa ser “optimista” amb què el país nipó decideixi el mateix amb Catalunya. D’altra banda, ha afirmat que el Govern farà una “proposta consensuada” per reduir la població de senglars i fauna salvatge allà on calgui.

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar