Obert el procés de participació per elaborar un pla per preservar i promocionar el cel nocturn del Montsec
El pla marcarà els eixos estratègics i les actuacions prioritàries per continuar protegint les infraestructures científiques instal·lades a la zona, donant valor alhora a la gran qualitat del cel d’aquesta serra i de tota la seva àrea d’influència
El procés participatiu està obert a ens locals, activitats econòmiques de la zona i a la ciutadania en general, que poden fer aportacions en línia i presencialment, en sessions a Balaguer, Tremp i Àger
L’Observatori del Montsec fa 20 anys que està protegit envers la contaminació lumínica
El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica obre aquest divendres un procés de participació per elaborar el Pla d’actuacions per a la preservació i promoció del cel nocturn del Montsec.
Les persones, activitats i ens interessats poden intervenir en el procés a través del portal Participa de la Generalitat de Catalunya, que conté tota la informació relacionada amb l’elaboració del nou pla i el seu procés, així com les vies per prendre-hi part. També ho poden fer assistint a qualsevol de les tres sessions programades a la Noguera (Balaguer i Àger) o al Pallars Jussà (Tremp). Concretament:
28 de maig. 18 h - 20 h. Sala d’actes del Centre de Suport Territorials Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Tremp.
3 de juny. 18 h - 20 h. Sala d’actes del Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.
10 de juny. 18 h - 20 h. Parc Astronòmic del Montsec. Àger.
Actuacions prioritàries
Durant el procés s’aplegaran les valoracions i aportacions rebudes, que ajudaran a marcar els eixos estratègics i les actuacions prioritàries per seguir protegint les infraestructures científiques i donant valor a la gran qualitat del cel de la Serra del Montsec i tota la seva àrea d’influència.
El Pla preveu cinc línies de treball que serviran de base per al debat: una línia dedicada a la preservació i la millora de la qualitat lumínica; una de sensibilització i educació ambiental; una altra de promoció turística; una sobre la incorporació de criteris ambientals en la gestió administrativa; i finalment, una de mecanismes per a la governança i el seguiment del pla.
La iniciativa l’han impulsat de forma coordinada el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, a través de la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), i l’Observatori del Montsec, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).
Un llarg recorregut
L’Observatori del Montsec es va protegir envers la contaminació lumínica el 5 de maig de 2005 mitjançant un decret que el declarava com a Punt de referència de qualitat de cel nocturn i establia una àrea d’influència a la serra del Montsec de 16 municipis.
Posteriorment, per millorar les condicions de foscor natural del medi, la Generalitat va considerar d’interès ampliar l’àrea protegida entorn de l’Observatori i actualment estan inclosos 23 municipis de la Noguera i del Pallars Jussà: Àger, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Camarasa, Foradada, Os de Balaguer, Ponts, Vilanova de Meià, Castell de Mur, Castelló de Farfanya, Cubells, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Ivars de Noguera, Montgai, la Sentiu de Sió, Sant Esteve de la Sarga, Talarn, Tiurana i Tremp.
Zona de protecció envers la contaminació lumínica . Font: Servei de Prevenció i Control de la contaminació Acústica i Lumínica (Generalitat de Catalunya)
Amb més de 2000 km2 de superfície, és la zona protegida envers la contaminació lumínica més gran de Catalunya i model per altres espais especialment protegits envers la contaminació lumínica. Aquestes zones disposen d’una normativa específica per a les instal·lacions d’il·luminació exterior. Una instal·lació d’il·luminació exterior mal dissenyada és responsable de la contaminació lumínica per l’impacte que té la llum sobre el seu entorn, i de forma indirecta, pel fet que consumeix més energia de la necessària, amb la consegüent emissió de gasos d’efecte hivernacle a causa de la producció d’aquesta energia. Per això, aquestes grans àrees tenen una imatge nocturna homogènia on predomina la llum ataronjada, que identifica paisatgísticament les zones de qualitat del cel nocturn.
Ciència, lleure, educació i cultura
Al voltant de la Serra del Montsec s’ha generat una important activitat, científica, educativa, cultural i lúdica, que suposa un impacte positiu sobre l’economia de la zona. En aquest sentit, el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), gestionat per FGC, es va crear com una gran infraestructura de promoció del medi nocturn i de l’astronomia, accessible al gran públic, que cada any visiten més de 30.000 persones. Avui dia també realitza recerca, capdavantera en l'estudi de qualitat del cel nocturn i la contaminació lumínica. L'Observatori del Montsec, de l’IEEC, allotja, entre d'altres, el Telescopi Joan Oró, el més gran i tecnològicament avançat de Catalunya, amb resultats capdavanters en diverses branques de l'astrofísica.
Des del 2013 el Montsec és Reserva i Destinació Turística Starlight, un dels distintius de més prestigi internacional en l’àmbit de la protecció del cel nocturn i la promoció del turisme astronòmic sostenible.