El Departament d’Agricultura ha explicat als portaveus dels grups parlamentaris de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i als representants de les organitzacions agràries presents a la Taula Agrària, l’estat de compliment de l’acord de treball per la simplificació administrativa en el sector primari.
Dels trenta-un tràmits que estan en revisió, corresponents als àmbits de la ramaderia, l’agricultura, el regadiu, la gestió forestal i l’activitat cinegètica, ja se n’han simplificat tretze, deu estan en procés i vuit encara s’han de tramitar.
L’activació d’aquestes mesures urgents forma part de l’estratègia aprovada pel Govern de reforma i millora dels serveis públics de la Generalitat de Catalunya, que inclou un pla de xoc que té com a objectiu prioritari transformar els procediments administratius en serveis àgils, digitals i centrats en les necessitats de les empreses. El sector agroalimentari és el primer dels sectors econòmics a posar en marxa la revisió dels processos administratius implicats en les seves activitats.
Una part de certes traves burocràtiques que afecten les activitats del sector agrari i agroalimentari depèn de la modificació de la normativa, “que ha de tenir en compte l’impacte al sector primari, simplificant requisits i assegurant sostenibilitat, qualitat i diàleg amb els agents afectats”, com ha explicat la secretària general del Departament d’Agricultura, Cristina Massot, que ha participat a la reunió.I una altra part depèn de la digitalització, que ha de facilitar la relació amb la ciutadania, fent els tràmits més simples, accessibles i centrats en les necessitats reals de les persones usuàries. “Cal garantir tecnologia útil, processos senzills i suport a col·lectius vulnerables per evitar que la digitalització esdevingui una barrera en lloc d’una oportunitat”, ha afirmat la secretària.
Mesures que ja s’estan aplicant
Entre els tràmits que s’està treballant per ser simplificats destaquen els corresponents al Decret de dejeccions ramaderes. El canvi normatiu ha de permetre que no sigui obligatori mantenir un llibre de gestió de fertilitzants (LGF) als agricultors que gestionin un quadern d’explotació digital, ja que la informació que hi consignen és la mateixa.
Dins d’aquest mateix apartat, s’ha recuperat la tramitació íntegra del Registre d’explotacions ramaderes a través del sistema de Gestió telemàticaramadera (GTR), en què s’integren dades sobre les explotacions i moviments d’animals, tot en format electrònic. Això permet eliminar impressions i tramitacions en paper.
En aquest sentit, el sector compta des de fa temps amb l’eDERAN, un mòdul que permet elaborar i presentarplans de gestió de dejeccions ramaderes per a explotacions ramaderes, centres de gestió de dejeccions i gestors de residus. I pel que fa el sector vitivinícola, els interessats també tenen a la seva disposició l’eRVC, una eina que permet dur a terme tràmits vitivinícoles de forma totalment digital.
Més recursos, més proximitat i una atenció reforçada al sector
Pel que fa el conjunt d’accions destinades a millorar l’eficiència del’atenció a l’agricultor i al ramader,destaca la posada en marxa, a petició del sector, de mesures per oferir una comunicació directa i personalitzada, a través de l'autorització per rebre SMS, que s'ha fet servir vinculada ala gestió d'alguns ajuts des del 2024.
D’altra banda, el Departament està treballant en l’obertura del portal RuralData, que permetrà avançar en la digitalització del sector agrari i en la governança de les dades. Aquest nou espai facilitarà la gestió de permisos a totes les aplicacions del Departament, millorarà la integració d’usuaris i sistemes, i oferirà funcionalitats com l’intercanvi de dades entre aplicacions, el preemplenament automàtic de formularis i un espai unificat d’avisos personalitzats per millorar la comunicació amb el sector.
Paral·lelament, s’han dut a terme accions per facilitar la justificació de subvencions. Consisteixen en el desenvolupament de mòduls a partir de costos unitaris predeterminats. Aquests sistemes ofereixen al sector agrari una reducció de la càrrega administrativa, una previsió més acurada sobre els imports a percebre, més flexibilitat en el procés d’execució i una reducció dels errors formals en el procés de justificació. Així mateix, s’ha desenvolupat un sistema d’accés que faciliti el preemplenament de les dades del formulari i la gestió dels intermediaris.
Les oficines comarcals, claus per a l’acompanyament del sector
Un altra mesura de suport i acompanyament al sector que també està en marxa és la recuperació de les oficines comarcals(OC) com a espais de suport i acompanyament.Aquests espais es consoliden com a punts de referència per a l’acompanyament i el suport tècnic, tot garantint un accés directe i eficient als serveis de l’Administració. En aquest cas, les oficines ja atenen en presencial amb accés directe a l’expedient del titular. A més, en totes les oficines i serveis territorials, s’atén sense cita prèvia i tenen disponibles ordinadors autoservei.
Així mateix, s’ha posat en funcionament una prova pilot del sistema de videoatenció en algunes oficines comarcals per oferir un servei més àgil i accessible a la ciutadania. Aquest nou model permetrà fer tràmits i rebre assessorament personalitzat per videotrucada i evitar així desplaçaments innecessaris i millorar l’eficiència en la gestió. Paral·lelament, s’ha implementat un nou circuit d’atenció telefònica i designació de responsables.
Finalment, s’ha configurat un sistema d’avisos per caducitat de tràmits, a través de l’aplicació la Meva DUN, que permet intercanviar documentació. I també està a disposició del ciutadà l’acompanyament tècnic, que facilita la gestió de les declaracions agràries, tot agilitzant tràmits mitjançant l’aplicació FotoDUN i oferint formació i assistència específica.