Els Amics de les Arts celebren dues dècades amb la publicació, aquest dimecres, del disc '20 anys d'Amics' (Pistatxo Records) en el qual revisiten 20 temes amb una vintena d'artistes, que van des de The Tyets. Andrea Motis i Sidonie fins a Sergio Dalma, Santi Balmes o Tomeu Penya. En una entrevista amb l'ACN, Dani Alegret diu que si una cosa que no ha canviat des dels inicis és que segueixen sent amics i s'ho passen bé i continuen jugant. Els Amics de les Arts també portaran la celebració dels 20 anys a l'escenari amb un gran concert al Poble Espanyol, al País Valencià, Andorra i Palma. Així mateix, apunten que tenen cançons guardades amb ganes de començar a treballar-les. "Amics n'hi ha per estona", asseguren.
Ferran Piqué destaca que les efemèrides són moments macos per celebrar i els 20 anys els semblava "una excusa fantàstica" per fer un disc amb músics que estimen i admiren. Joan Enric Barceló explica que la barreja dels col·laboradors és molt maca, ja que n'hi ha que els hi doblen l'edat i altres que tenen la meitat d'anys que ells. "La tria ha sigut sempre amb el desig que fossin afins a nosaltres, que els admiréssim professionalment i ha sigut una excusa molt bona per conèixer-los de forma personal i veure com treballen". Assegura que per a ells ha estat com fer un màster. "Això ens ha enriquit molt i hem après dels millors".
Els col·laboradors de l'àlbum són Alba Careta Group, Amulet, Andrea Motis, Balkan Paradise Orchestra, Figa Flawas, Joan Dausà, Judit Neddermann, Kevin Johansen, La Fúmiga, La Pegatina, Lluís Gavaldà, Manu Guix, Marco Mezquida, O-erra, Roger Mas, Santi Balmes, Scotty DK, Sergio Dalma, Sidonie, Sopa de Cabra, The Tyets i Tomeu Penya. Tots els artistes que participen en el disc són catalans, excepte els valencians La Fúmiga i els mallorquins Amulet i O-erra i destaca també una participació internacional de l’argentí Kevin Johansen.
Amb Judit Nedderman ja hi van treballar fa molts anys. La cantant, per exemple, és la veu del disc 'Bed & Breakfast', de l'any 2009, i de la popular cançó 'Jean-Luc'. A l'àlbum '20 anys d'Amics' hi interpreta 'Citant Mercè Rodoreda'.
Pel que fa la cançó escollida pels col·laboradors, Els Amics de les Arts els preguntaven quina els agradaria interpretar o quina creien que els representava o motivava. Alegret apunta que hi ha hagut moltes sorpreses com per exemple que Andrea Motis escollís 'L'home que treballa fent de gos' o que el cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes, triés 'El seu gran hit' perquè així li havia dit la seva filla. "Aquestes sorpreses han fet que el resultat sigui molt de veritat". Algunes d'aquestes versions són molt similars a l'original, però altres no. És el cas de 'Carnaval', amb Figa Flawas, en què la cançó s'ha transformat ara en un ‘corrido tumbado’, subgènere mexicà.
A l'àlbum no hi falten grans clàssics de la seva trajectòria com 'Ja no ens passa', 'Jean-Luc', '4-3-3', 'L'home que treballa fent de gos' o 'Citant Mercè Rodoreda'.
Mirada enrere
Si fan una mirada 20 anys enrere, Alegret assegura que si una cosa que no ha canviat des dels seus inicis és que segueixen sent amics i s'ho segueixen passant bé i segueixen jugant. "El dia que deixem de gaudir en aquest format més lúdic, es perdrà l'essència i no hi haurà més Amics". També creu que hi ha els jocs de veu i les lletres que els fan especials.
Barceló apunta que van néixer en un moment en el qual la indústria musical l'any 2005 estava en crisi. Recorda que el CD queia en picat i encara no existia Spotify, ni Twitter ni Facebook. "Des d'aquell any fins avui, 20 anys després, ha canviat a marxes forçades com ningú es podia pensar". Creu que vivim amb una "crisi permanent" de la indústria musical i defensa que els Amics de les Arts han après a base d'assaig error, d'equivocar-se, de resiliència i de ser proactius amb coses que encara no s'havien fet. "No som joves com quan teníem 25 anys, però som aquí i tenim ganes de jugar i de seguir donant cançons als nostres seguidors i compartint aquest viatge".
Detalla que la base és fer cançons i que no es dediquen a crear com s'està fent ara a base de singles i d'agafar una bona base i fer la lletra, sinó que treballen amb l'emoció. "Quan parlem de les cançons el primer que pensem és què vol transmetre i quina emoció hi ha darrere i a partir d'aquí construïm, no ho fem a través d'un sample o una base electrònica.
Piqué afegeix que no reneguen dels ordinadors ni de l'era digital. "No hi ha una opció bona ni dolenta, nosaltres el lloc on ens sentim còmodes és treballar les cançons amb l'emoció i vestir-ho de la manera que creiem que pot ajudar a emocionar".
Cançons guardades
Així mateix, indica que tenen moltes cançons guardades amb ganes de començar a treballar-les i que algun dia sortiran. "Amics n'hi ha per estona", assegura.
Concerts
Els Amics de les Arts actuaran el 25 de juliol amb un gran concert de celebració d’aniversari al Poble Espanyol de Barcelona, l’únic concert que faran a Catalunya el 2025. Les entrades per a aquest esdeveniment es van exhaurir en només tres hores. Posteriorment, van anunciar que farien també un concert d’aniversari al País Valencià, a Andorra i a Palma.
Piqué explica que el gran concert al Poble Espanyol no és de col·laboracions, sinó per celebrar les cançons i aquests 20 anys de trajectòria amb el públic. "Serà una festa per celebrar les coses que hem viscut junts i presentar un horitzó per les coses que podem arribar a viure junts en un futur".
Alegret diu que estan en un moment molt màgic. "No ens imaginàvem que la repercussió de l'aniversari seria tan bèstia del disc i de tenir un concert molt gran amb totes les entrades esgotades". Creu que la celebració dels 20 anys podria tenir "un recorregut una mica més llarg que quatre concerts d'aniversari", però afegeix que de moment no tenen res més plantejat.
Al llarg de la seva carrera, Els Amics de les Arts han venut més de 100.000 discos, han rebut 3 Discos d’Or i un de Platí, i ha estat reconegut amb més de 20 premis, incloent-hi 19 Premis Enderrock, 2 Premis UFI i 3 Premis ARC. Han protagonitzat campanyes per a Estrella Damm i el FC Barcelona (2011), van compondre l’himne oficial dels Mundials de Natació 2013 en tres idiomes, i el 2021 van crear la banda sonora de la campanya d’estiu de la CCMA.