El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez, va presidir aquest diumenge la cloenda de la Fira Q de Balaguer. Jiménez va efectuar un recorregut pel pavelló firal en què va estar acompanyat de la paera en cap de Balaguer, Lorena González, i del president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, entre d’altres.
L’objectiu de Fira Q, que enguany comptava amb un centenar d’expositors, ha estat convertir un any més el pavelló firal en un gran aparador del teixit econòmic de la ciutat i també de l'entorn, avalat per les millors firmes expositores dels diferents sectors: comerç i serveis; restauració i oci i els productes de proximitat. Com a novetat, aquest any hi havia un espai dedicat a les mascotes amb la presència de diferents expositors amb productes de nutrició, accessoris, complements, servei veterinari i també les associacions de la ciutat que vetllen pel seu benestar.
Com en cada edició, els expositors presents a la fira estaven distribuïts segons la tipologia de la seva activitat o servei. La majoria es mostraven aquest diumenge molt satisfets per aquest format de certamen i per poder exposar de forma propera i directa els seus productes al públic assistent. És el cas, per exemple, d’Alemany que en la fira d’enguany ha presentat la nova gamma de cremes untables amb mel fruit del seu projecte l’Obrador, entre elles, una d’avellana totalment natural.
La jornada de diumenge va començar amb la inauguració de la XVI Jornada de la Mel, que aquest any ha tractat sobre el canvi climàtic i sobre la vespa asiàtica amb la presència d’uns 120 apicultors. En el marc d’aquesta jornada també s’ha celebrat el XV Concurs Reina de Mels i s’han commemorat els 40 anys del primer concurs de mels en l’àmbit estatal que es va fer a Balaguer l’any 1984.
Aquest diumenge també s’ha pogut visitar la Mostra Nacional de Coques de Recapte i Samfaina organitzada per l’Associació Gastronòmica i Cultural del comtat d’Urgell. Com a novetat, la Societat Gastronòmica ha organitzat enguany un taller infantil sota el títol “Fem de pastissers”. El taller, a càrrec del pastisser Pere Graells, ha estat un homenatge al balaguerí Lluís Muixí, mestre de la xocolata i que també va ser membre de l’entitat.
També diumenge a la tarda s’ha celebrat la gran final del 8è Concurs de Cuina Josep Maria Morell “De la nostra terra al plat”. Les cinc propostes finalistes del concurs han disputat la gran final a l’escenari del sector de Restauració i Oci del pavelló Inpacsa. Enguany les receptes presentades havien de tenir enguany com a ingredient principal l’aviram. Després que els concursants elaboressin en directe el plats, el jurat ha fet les valoracions de els propostes presentades. El guanyador del primer premi ha estat Sergi Aritzeta, cuiner i propietari del restaurant ‘El Truc’ d’Agramunt, amb el plat ‘Colomí amb miso, blat sarraí i parfait dels interiors. El segon premi ha estat pel cuiner Hèctor Padilla, amb ‘Guatlla lacada amb cremós de coliflor, col verda i tocs asiàtics.
D’altra banda, en el marc del sector del Comerç i els Serveis, Fira Q ha continuat promocionant les empreses i comerços que el configuren, empreses de matalassos, relaxació, seguretat, informàtica i perruqueries, entre molts altres. Tampoc aquest any no han faltat les ja tradicionals desfilades de moda.
Des de la Paeria de Balaguer, el paer de Fires i Mercats, Borja Vega, feia aquest diumenge una valoració molt positiva de Fira Q, en especial del sector dels productes de proximitat, un sector aquest molt ben valorat per part dels visitants. També de la novetat d’enguany, la part dedicada als animals de companyia, i també valora molt positivament el II Saló de l’Energia de les Terres de Lleida.
Pel que fa al Saló, enguany ha comptat amb xerrades i tallers per conèixer i conscienciar la ciutadania, administracions i, també sobretot aquest any, la indústria agrícola sobre la importància de la transició energètica. Així ho destacava el tècnic de l’Oficina de Transició Energètica de la Noguera, Josep Raïmat.
Durant dos dies han passat per Fira Q unes 18.000 persones. El certamen ha tancat l’edició d’aquest 2024 amb la perspectiva de seguir promovent les possibilitats de les empreses, serveis i productes del territori, a més de posar en valor la tan necessària transició energètica a les terres de Ponent.