Artesa de Segre celebra una nova edició de la Matança del Porc
Es tracta d'una tradició del municipi, tot i que actualment ha vist com s'ha reduït al simple acte del 'Mandongo'', ja que la matança en si es du a terme en un entorn més controlat, per motius sanitaris
Els actes han començat a les 9 del matí, moment en el qual els voluntaris elaboren les llonganisses i botifarres i preparen les calderes per dur a terme la cuita de la carn, una activitat que es fa a l'espai de Les Sitges.
L'alcalde d'Artesa de Segre, Francesc Puigpinós, ha explicat a Ràdio Balaguer que es tracta d'una festa especial per aquest municipi, amb 45 anys d'història. També destaca la col·laboració enguany d'ADARCO, l'Associació de Defensa Sanitària d'Artesa de Segre i Comarca, que han decidit sumar-se a la festa aportant la carn necessària per a la confecció de les llonganisses i botifarres.
Francesc Puigpinós ha explicat també a Ràdio Balaguer que tot i ser una festa molt viva, es troba a faltar una mica d'implicació veïnal en el voluntariat, que s'ha vist reduït després de la pandèmia. En aquest sentit, ha fet una crida a participar de la matança.
Una cop feta la matança, ja a la tarda, tots els veïns del municipi i rodalies són convidats a un berenar popular en que es reparteixen més de 1.200 racions de carn de porc, a base de llonganissa i botifarra a la brasa.
Aquest berenar comença a 2/4 de 6 de la tarda aproximadament i es du a terme al mateix espai de les sitges. Els interessats poden comprar ja els tiquets anticipats a alguns establiments del municipi, tot i que també es venen el mateix dia del berenar. Els anticipats tenen un cost d'1 euro i el mateix dia costaran 2 euros.
La matança del porc d'Artesa de Segre forma part de la tradició que, com els ranxos, convida a fer un bon àpat just abans de la quaresma, època en que es suposa s'ha de fer dejuni.