El Govern dobla les ajudes pels allotjaments de temporers per la campanya de la fruita. Ordeig valora positivament la campanya agrària a Lleida per la recuperació de la producció els preus alts
El Govern ha doblat les ajudes per als allotjaments de temporers que venen a Ponent. Segons el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, si el 2024 van ser 700.000 euros aquest 2025 han destinat 1,4 MEUR a aquesta finalitat que va des d’inversions com lloguers o l’habilitació de punts d’acollida. Ordeig ha fet balanç amb el sector de la campanya de la fruita a Lleida que fa pocs dies ha finalitzat. El conseller l’ha valorat positivament per la recuperació de la producció, tot i que encara no està als nivells màxims, i també pels bons preus. La delegada del Govern Núria Gil ha destacat la creació d’un grup de treball per abordar el risc de l’augment de temperatures mentre es cull al camp després de la mort d’un temporer aquest estiu.
El conseller d’Agricultura ha remarcat que cada any cal posar “més i més” diners per allotjaments de temporers i per això han multiplicat per dos l’aportació aquest 2025. Ordeig ha parlat de la necessitat de ser “referents” des del punt de vista agrari però també reforçar el vessant social de la campanya, ja que cada any es desplaça a Ponent molta gent que busquen feina per treballar-hi. Per abordar aquesta situació, el Govern implica altres departaments com el de Treball o Salut, i també altres institucions com ajuntaments dels municipis on hi ha més feina.
Malgrat les adversitats com les nombroses pedregades que hi ha hagut a Ponent, fins a 15 segons el conseller, el Departament fa un balanç positiu de la campanya. En aquest sentit, ha recordat que el sector de la fruita exporta entre el 70 i el 80% del producte i que Ponent és el primer productor de nectarina i préssec d’Europa i el primer productor de poma de l’Estat, amb el 50% de la producció.
Grup de treball per la calor
La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha destacat que aquesta setmana han posat en marxa un grup de treball format per 12 professionals de diferents departaments i organitzacions agràries per abordar l’increment de temperatures a l’estiu i buscar un equilibri amb la feina al camp. La iniciativa es porta a terme després que aquesta campanya hagi mort un temporer per un cop de calor a Ponent. Gil ha apuntat que caldrà reflexionar sobre com seguir la campanya i evitar que es malmetin els fruits per la calor amb jornades laborals segures al camp.